Salderen vanaf 2027

De salderingsregeling kost de overheid en energieleveranciers veel geld. Bovendien betalen mensen die geen zonnepanelen hebben ook mee. Daardoor praat de regering al lang over het afbouwen of afschaffen van de salderingsregeling.

Tot begin 2024 was er een plan de saldering stap voor stap af te bouwen, de afbouwregeling. Met de afbouwregeling konden huizen met zonnepanelen, van 2025 tot 2031, ieder jaar minder salderen.

Maar in februari 2024 werd dit voorstel weggestemd in de Eerste Kamer. Waardoor de salderingsregeling gewoon bleef bestaan.

 De nieuwe coalitie, van PVV, NSC, VVD en BBB, heeft nu aangegeven dat ze de salderingsregeling in één keer willen afschaffen. Dit zou dan gebeuren op 1 januari 2027. Hiermee besparen ze 600 tot 720 miljoen euro per jaar.

 Of ze deze plannen ook echt kunnen uitvoeren, is nog niet zeker. Na goedkeuring door de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer de afschaffing goedkeuren. De nieuwe coalitie heeft op dit moment geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is dus nog maar de vraag of salderen in 2027 echt stopt.

Wat gebeurt er als salderen stopt?

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kunnen mensen met  zonnepanelen hun verbruikte en terug geleverde stroom niet meer tegen elkaar wegstrepen. Hierdoor duurt het langer voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend.

 Waarom kiest de overheid ervoor om te stoppen met salderen?  Dat heeft met een aantal punten te maken. Ten eerste hopen ze de druk op het stroomnet te verminderen. In Nederland is op veel plekken het stroomnet overbelast. Als de salderingsregeling stopt zullen de huizen met zonnepanelen meer opgewekte stroom zelf gaan verbruiken. Hierdoor wordt de druk op het net minder.

Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat huishoudens zonder zonnepanelen niet meer meebetalen aan de kosten die energieleveranciers maken voor salderen. Zo worden de kosten eerlijker verdeeld.

Tot slot, betekent het afschaffen van de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen dat hun besparing iets lager wordt. Hierdoor wordt de terugverdientijd iets langer. Toch blijkt uit verschillende analyses dat huizen met zonnepanelen nog steeds goedkoper uit zijn, ook als ze niet meer kunnen salderen. De goedkoopste stroom is en blijft de stroom die je zelf opwekt.

Tips om slim om te gaan met je eigen opgewekte stroom 

Wat we nu zeker weten, is dat de salderingsregeling in 2024, 2025 en 2026 nog blijft bestaan. Vanwege de lage prijs is de terugverdientijd van 10 zonnepanelen op dit moment ongeveer 4,5 jaar (berekend met terugleverkosten). Als de salderingsregeling stopt per 1/1/2027 en er per die datum geen terugleverkosten meer worden gerekend, komt de terugverdientijd uit op ongeveer 7 jaar. Het zonnestroomsysteem gaat 15- 30 jaar mee, dus geniet je daarna nog jaren van je gratis opgewekte stroom!

Natuurlijk zijn er ook nog andere tips om slim om te gaan met de eigen opgewekte stroom. De belangrijkste is om de stroom die je opwekt direct zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag de was te doen of je elektrische auto op te laden. Met de diverse in gebruik zijnde apps zie je precies wat je opwekt, zodat je je verbruik kunt afstemmen.

Ook kun je stroom opslaan in een thuisbatterij. Zo hoef je veel minder terug te leveren en kun je in de avond, als de zon onder is, alsnog je eigen stroom gebruiken. Bovendien word je hiermee deels zelfvoorzienend, zodat je minder afhankelijk bent van het je energieleverancier.

Bij dit alles kan een slim Energie Management Systeem je helpen om op de meeste efficiënte manier stroom op te slaan en te gebruiken. Veel zonnepaneel leveranciers bieden dit al aan.

Wat zijn terugleverkosten?

 Terugleverkosten zijn kosten die je betaalt als je opgewekte stroom teruglevert aan het net. Dit gebeurt bijna altijd als je zonnepanelen hebt. Energieleveranciers hebben terugleverkosten in het leven geroepen omdat ze veel kosten maken om deze stroom te verwerken op het net. Eerder betaalde alle klanten, ook zonder zonnepanelen, mee aan deze kosten. Dat vonden veel leveranciers niet eerlijk. Daarom besloten ze om alleen kosten door te berekenen aan mensen die stroom terugleveren. Oftewel: de huishoudens met zonnepanelen. Terugleverkosten worden berekend over alle stroom die je teruglevert. Deze kosten staan dus los van de salderingsregeling.

Verschillen tussen energieleveranciers

 Hoe hoog de terugleverkosten zijn en hoe ze worden berekend, verschilt per energieleverancier. Hieronder zie je de meest voorkomende opties:

  • Per kilowattuur: je betaalt een vast bedrag per kWh die je teruglevert.
  • In schalen: op basis van je jaarlijkse teruglevering kom je in een schaal terecht, bijvoorbeeld van 5 tot 1.000 kWh of van 4.000 tot 5.000 kWh. De schaal waar je in valt, bepaalt hoeveel terugleverkosten je per maand betaalt.
  • Hoger vastrecht: iedereen betaalt elke maand vastrecht aan de energieleverancier. Maar als je zonnepanelen hebt, betaal je een hoger vastrecht bedrag. Het maakt niet uit hoeveel je teruglevert per jaar, het bedrag staat vast.

 De hoogte van de terugleververgoeding kan enorm verschillen per energieleverancier. Zeker als je veel teruglevert, is het de moeite waard om leveranciers te vergelijken. Hiermee kun je al een paar honderd euro per jaar besparen.

De toekomst van terugleveren

 Veel energieleveranciers hebben terugleverkosten ingevoerd toen bekend werd dat de salderingsregeling bleef bestaan. Om de hoge kosten van deze regeling te dekken. Nu het erop lijkt dat salderen in 2027 wordt afgeschaft, is de grote vraag wat er dan gebeurt met terugleverkosten.

Energieleveranciers hebben gezegd dat ze na het afschaffen van de salderingsregeling graag de terugleverkosten willen verlagen of afschaffen. Of ze dat kunnen doen, hangt af van het beleid dat ervoor in de plaats komt. Ook branchevereniging Energie-Nederland denkt dat de terugleverkosten omlaag kunnen, tenzij er strenge eisen komen aan de terugleververgoeding

Teruglevering verlagen?

 Zo doe je dat

 De beste manier om hoge terugleverkosten te voorkomen, is zoveel mogelijk van de stroom die je opwekt direct zelf te gebruiken. Alle energie die je zelf gebruikt, hoef je namelijk niet meer terug te leveren. Hieronder zetten we de maatregelen op een rij:

  • Stem je verbruik af op je opwek: in de Zelfstroom-app zie je wanneer jouw panelen stroom opwekken. Zet elektrische apparaten aan op het hoogtepunt van jouw opwek, of stel een timer in als je niet thuis bent. Dit verhoogt je eigen gebruik naar 35 procent.
  • Elektrische warmtepomp: verwarm het tapwater in je boiler met zonnestroom. Hiermee verhoog je je eigen gebruik naar 40 tot 50 procent.
  • Laadpaal: als je een elektrische auto hebt, kun je een slimme laadpaal laten installeren. Die laadt de accu op met de stroom die je overhebt. Je eigen verbruik gaat naar 60 procent.
  • Thuisbatterij: met een thuisbatterij kun je eigen stroom opslaan en later zelf gebruiken. Hiermee loopt je eigen verbruik op naar 60 tot 80 procent.

 Tot slot is er een manier om terugleverkosten volledig te vermijden: een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract krijg je altijd de marktprijs voor stroom die je teruglevert. Omdat dit energieleveranciers geen extra geld kost, bestaan terugleverkosten niet bij  deze contractvorm.

Wat zijn de voor- en nadelen van dynamische energie?

Een bekende voetballer zei ooit; “Elk voordeel heb z’n nadeel.” Dat is ook zo bij dynamische energie. Zo profiteer je direct bij dalende prijzen maar moet je ook tegen de onzekerheid van dynamische prijzen kunnen.

Bekijk de informerende video van Centraal Beheer

Video: Voor- en nadelen van dynamische energie – Centraal Beheer

©  Berkum Energieneutraal