Saldering vanaf 2027

De salderingsregeling kost de overheid en energieleveranciers veel geld. Bovendien betalen mensen die geen zonnepanelen hebben ook mee. Daardoor praat de regering al lang over het afbouwen of afschaffen van de salderingsregeling.

Tot begin 2024 was er een plan de saldering stap voor stap af te bouwen, de afbouwregeling. Met de afbouwregeling konden huizen met zonnepanelen, van 2025 tot 2031, ieder jaar minder salderen.

Maar in februari 2024 werd dit voorstel weggestemd in de Eerste Kamer. Waardoor de salderingsregeling gewoon bleef bestaan.

De nieuwe coalitie, van PVV, NSC, VVD en BBB, heeft nu aangegeven dat ze de salderingsregeling in één keer willen afschaffen. Dit zou dan gebeuren op 1 januari 2027. Hiermee besparen ze 600 tot 720 miljoen euro per jaar.

Of ze deze plannen ook echt kunnen uitvoeren, is nog niet zeker. Na goedkeuring door de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer de afschaffing goedkeuren. De nieuwe coalitie heeft op dit moment geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is dus nog maar de vraag of salderen in 2027 echt stopt.

 

Lees hier verder!

©  Berkum Energieneutraal